wtorek, 6 marca 2012

Roasted Red Pepper and Gorgonzola Dip / Pasta z pieczonej papryki i serem gorgonzola


Pasta z pieczonej papryki i Gorgonzola

1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki smietany lub jogurtu naturalnego
1/2 szklanki sera Gorgonzola
2 srednie czerwone papryki
2-3 szalotki
garsc pietruszki
sok z 1/2 cytryny
sol morska i swiezo mielony czarny pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzac do 180 stopni C. Papryke upiec w piekarniku w calosci, az na skorce powstana czarne plamy okolo 30-45 minut. Wlozyc do woreczka foliowego, szczelnie zamknac do momentu az papryka przestygnie, sciagnac skorke, wyciagnac nasionka i pokroic w kostke. 

Szalotki i pietruszke drobno posiekac. Do blendera / food processor wkladamy majonez, smietane, papryke, pietruszke i gorgonzole - wszystko razem blendujemy. Dodajemy sok z cytryny, sol i pieprz - blendujemy az wszystko sie polaczy. Przelozyc do miseczki, schlodzic w lodowce ok. 1h. Podajemy z chipsami pita lub swiezymi warzywami.  Mozna rowniez uzyc jako paste do swiezo upieczongo chlebka. 
 





10 komentarzy:

  1. To musi dobrze smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Korniku.... hmmm wiem ze lubisz papryke pieczona w piekarniku... wiec zaprszam do skosztowania :-)

      Usuń
  3. Wygląda pysznie Czarodziejko!
    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majano - Twoj caly blog wyglada pysznie i smacznie... widac ze lubisz gotowac i piec!!! Ciesze sie , ze do mnie zagladnelas!!!

      Usuń
  4. Pyszna pasta!
    Upiekłam ciabattę,więc bardzo by do niej pasowała.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Amber z ciabatta napewno by smakowalo
    hmmm...ciabatta!!! juz dostaje slinotoku myslac o tym chlebku!!!

    OdpowiedzUsuń