Buraki zawsze mi sie podobaly przez swoj bogaty i intensywny kolor...
Ale jadlam je tylko w postaci barszczu ukrainskiego lub czystego barsczu na Wigilie...
Nigdy nie przepadalam za buraczkami czy cwikla...
Wiec buraki bardzo rzadko goscily na moim stole...
Na blogach do ktorcyh zagladam, znalazlam kilka ciekawych przepisow na buraki pieczone...
Zaintygowalo to mnie...
Dalam burakom druga szanse...
I jestem bardzo pozytywnie zaskoczona...
Ich nietuzinowym smakiem...
Slodycza...
Powoli moje smaki sie zmieniaja
i teraz burak jest czestym gosciem w mojej kuchni...
A nawet powiem, ze powstala przyjazn miedzy "Burakiem" i "Czarodziejka"
A nawet powiem, ze powstala przyjazn miedzy "Burakiem" i "Czarodziejka"
Skladniki:
4 sriednie buraki
1 galazka swiezego rozmarynu
2 zabki czosnku
1 1/2 lyzki oleju z oliwek
sol i pieprz do smaku
1/2 lyzki octu balsamicznego
Piekarnik nagrzac do temp. 400 stopni F / 205 stopni C.
Buraki umyc i poobierac, pokroic na 8 czesci, przlozyc do zaroodpornego naczynia.
Rozmaryn posiekac, czosnek obrac i cieniutko pokroic.
Dodac olej, swiezo zmielony pieprz i sol - wszystko wymieszac.
Naczynie przykryc pokrywka lub folia aluminiowa i piec 30 minut. Sciagnac folie i piec kolejne 30 minut (bez przykrycia).
Zaczekac az buraki wystygna, skropic octem balsamicznym i wymieszac.
Mozna jesc jako salatke czyli same buraki....
Rowiez swietnie pasuje do miesa lub ryby...
Ja uwielbiam buraki. Pod kazda postacia. Twoja wersja bardzo mi sie podoba :)
OdpowiedzUsuńMajko...moze kiedys zrobisz te buraczki, sa pyszne!
Usuńtakich nie wymieniłam - ale je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWidze, ze burak ma co raz wiecej wielbicieli :-)
UsuńBuraki buraki, jedno z moich ulubionych warzyw, ich słodkość jest cudowna !
OdpowiedzUsuńZgadzam sie ... maja niepowtarzalny slodki smak :-) Witam w klubie!
UsuńJuz Cie odwiedzam :-)
OdpowiedzUsuńciekawe;)
OdpowiedzUsuńI bardzo ciekawie smakuje, polecam!
Usuńmusi fantastycznie smakować :) ja tez bardzo lubię buraki :) Takie pieczone zwłaszcza :) (robię sałatkę z pieczonych buraków z serem pleśniowym :)
OdpowiedzUsuńTez myslalam, zeby wyprobowac z serkiem plesniowym, nastepnym razem koniecznie taka zrobie!
Usuń