czwartek, 9 lutego 2012

Salatka z szparagami i grzybami z sosem "vinaigrette z musztarda i chili"


Inspirowane przez Bobby Flay (jednego z moich ulubionych szefow) na www.foodnetwork.com z moimi malymi zmianami.

Zanim zaczne robic przygotowania do jakiegos wiekszego obiadu lub imprezki, zagladam na foodnetwork i przegladam rozne przepisy, dokladnie je czytam, czytam rowniez wypowiedzi innych, rozwazam czy bedzie mi smakowac, drukuje przepisy, robie liste zakupow potrzebnych mi skladnikow, wybieram sie na zakupy do ulubionego supermarketu i zaczynam swoje gotowanie. W taki sposob zawsze moge wyprobowac czy mi samkuje, czy mam zrobic jakies poprawki i czy napewno moge zaserwowac ten przepis na swiateczny obiad. Niestety nauczylam sie tego juz po swoich porazkach i bledach, ktore mnie spotkaly kilka lat temu..... 
Salatke z szpragow i grzybami portobello robilam juz kilkakrotnie na rozne okazje i za kazdym razem robi furore! Mam nadzieje, ze i Wam bedzie smakowac!!! 




Skladniki na salatke:
1 peczek / 500 gr. szparagow 
500 gr. grzybow (portobello, pieczarki)
3 lyzki oleju z oliwek
1 lyzka swiezego tymianku / posiekac
sol, pieprz - do smaku
garsc pekanow lub orzechow wloskich / posiekac i uprazyc w piekarniku przez 10 minut
2-3 lyzki blue cheese (ser plesniowy) / podrobic

Szparagi umyc, oczyscic, przekroic na 3 rowne czesci i wrzucic na gotujaca sie wode, posolic i gotowac na malym ogniu 2 minuty. Przygotowac miske z lodem i zimna woda. Odcedzic szparagi i odrazu przelozyc do miski z lodem - to zatrzymuje proces gotowania i szparagi beda chrupiace, a nie miekkie. 
Grzyby pokroic w grube plastry, rozgrzac olej z oliwek na duzej patelni i podsmazyc grzyby, az beda zloto-brazowe. Dodac sol, pieprz i tymianek - wszystko razem wymieszac. 
Na duzym polmisku ukladamy po srodku grzyby, a dookola szparagi. Wszystko posypac orzechami, serem plesniowym i polac sosem "vinaigrette".

Sos "Vinaigrette z musztarda i chili"
1 lyzka musztardy "Dijon"  
1/2  lyzki miodu
1/2  lyzki chili (zproszkowanego)
sol
50 ml. octu winnego z czerwonego wina  
125 ml. oleju z oliwek

W miseczce polaczyc musztarde, miod, chili, sol i ocet - wszystko dobrze wymieszac. Bardzo powoli wlewac olej i mieszac, az wszystko sie polaczy. Sosem polac szparagi z grzybami.

p.s. - salatka swietnie pasuje do miesa lub ryby, lub jako danie wegeterianskie. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz