W weekend ogarnela mnie chec przygotowania i wyprobowania roznych nowych dan...
Z rana odwiedzilam sklepy, zrobilam wszystkie konieczne zakupy...
A po powrocie do domu opanowalam kuchnie...
Piekarnik grzal na calego...
Garnki i foremki wydawaly swoje odglosy...
Blender pochlanial w swoich czelusciach, co raz wiecej skladnikow...
A po calym domu unosil sie kuszacy aromat...
W sobote w wyniku mojej pracy otrzymalam:
Salatke z pieczonych burakow z sosem orzechowo-czosnkowym,
Tahini Paste / Paste sezamowa,
Tahini Paste / Paste sezamowa,
Hummus z pieczonej czerwonej papryki
i
Zupe-krem z pomidorkow
Nastawilam ciasto na Brioszki na niedzielne sniadanie
oraz
zakwas na chleb ukrainski...
Wieczorem padlam bez sil nie majac ochoty na jedzenie tego co przygotowalam...
Dobrze, ze w domu jest jeszcze Wredniak, ktory moze degustowac to co ja wyczaruje...
W niedziele obudzialam sie co swit, z mysla o tym,
ze mam piec "Brioszki", chleb i mini serniczki...
1-bochenek chleba i serniczki powedrowaly z nami na imprezke urodzinowa...
Otoz, z tego calego menu, podziele sie dzisiaj z Wami przepisem na "Pomaranczowe mini serniczki"
wynalazlam ten przepis, jak zwykle na "foodnetwork"
zaintrygowalo mnie polaczenie 2 serow...
ser ricotta - ktory Wlosi uzywaja do sernikow...
Amerykanie uzywaja - cream cheese lub serek homogenizowany ...
no i ten pomaranczowy smak....
serniczki wyszly - delikatne i przepyszne...
zachwicily gosci swoim wygladem i rozmiarem...
wygladaly wykwintnie...
oczarowaly nas wszystkich...
polecam...
oryginalny przepis mozecie zobaczyc tutaj
Skladniki:
porcja: 24-28 sztuk
porcja: 24-28 sztuk
1 szklanka / 250 ml. czekoladowych ciastek / biszkopty
4 lyzki stopionego masla
3/4 szklanki sera ricotta
170 gr. serka homogenizowanego / waniliowy
1/2 szklanki cukru
starta skorka z 1-2 pomaranczy
3 jajka
Czekoladowe ciasteczka zetrzec na tarce lub zmiksowac w blenderze / food processor. Maslo roztopic w malym rondelku, i polaczyc z ciastkami, dokladnie mieszajac. Foremke do mini muffinkow smarujemy roztopionym maslem, i dno wykladamy ciastkami.
W blenderze miksujemy: ser ricotta, serek homogenizowany, cukier, jajka i 1/2 startej skorki z pomaranczy (reszte zotawiamy na dekoracje serniczkow), az powstanie jednolita masa. Po 1 1/2 lyzki masy serowej wykladamy na czekoladowe ciastka.
Foremke z ciastkami i masa serowa wkladamy do wiekszego zaroodpornego naczynia i na dno wlewamy goraca wode. Delikatnie przenosimy zaroodporne naczynie z foremka wypelniona mini serniczkami do piekarnika, zeby sie nie oparzyc. Pieczemy serniczki w kapieli wodnej przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C / 350 stopni F.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńtakie malenstwa a podbily moje serce :-)
UsuńNo to pracowity weekend:) Serniczki bardzo ładnie się prezentuja.
OdpowiedzUsuńHummus z papryki brzmi intrygująco.
Humus z papryki brzmi intrygujaco, a smakuje nieziemsko dobrze!!!!
Usuńurocze maleństwa:)
OdpowiedzUsuńurocze i smaczne, szczegolnie z dodatkiem skorki pomaranczowej :-)
UsuńŚliczne!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie małe indywidualne porcje.
I pysznie wyglądają.
Mnie rowniez uwiodly, wlasnie swoim "rozmiarem" hihihi :-)
Usuń