czwartek, 26 stycznia 2012

Babka z jagodami i z odrobina cytryny



Przez ostatnich kilka dni bylam w poszukiwaniu dobrego przepisu na babke. Znalazlam kilka roznych, i napewno wszystkie sa dobre, bo wybieralam tylko przepisy z takimi skladnikami co lubie.... bylo do wyboru babka z pekanami i syropem klonowym (od kuchni pelnej smakow), babka z wisniami i kruszonka lub babka z jagodami (od Marthy Stewart). Wygrala tym razem babka z jagodami, w lodowce znalazlam sporo jagod z wczesniejszych babeczek z masa budyniowa i owocami. Przystapilam do dziela w niedziele rana, kiedy jeszcze caly dom spal.... a sie obudzil z zapachami upieczonego ciasta. Bylam bardzo milo zaskoczona smakiem i wygladem..... aha, calkowiecie zapomnialam napisac, ze chcialam wyprobowac nowa foremke do babek, ktora kupilam kilka dni wczesniej. Wiec jestem bardzo zadowolona z nowego zakupu i z nowego przepisu...... wlasnie dlatego sie dziele nim z Wami moi drodzy! Smaczengo! 

Przepis jest podany w jezyku angielskim i polskim :-)


Blueberry-Lemon Bundt Cake

Ingredients

  • 2 1/2 cups all-purpose flour, plus 1 teaspoon for blueberries and zest
  • 2 teaspoons baking powder
  • 1/2 teaspoon salt
  • 1 cup (2 sticks) unsalted butter, room temperature
  • 1 cup packed light-brown sugar
  • 1 cup granulated sugar
  • 4 large eggs
  • 1 teaspoon vanilla extract
  • 1 cup sour cream
  • 2 cups blueberries
  • 2 tablespoons grated lemon zest
  • Nonstick cooking spray, for pan
  • Confectioners' sugar, for dusting (optional)

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees. In a bowl, whisk 2 1/2 cups flour with baking powder and salt; set aside.
  2. In a mixing bowl, cream butter and sugars on high speed until light and fluffy. Add eggs, one at a time, beating until incorporated. Beat in vanilla. Reduce speed to low; add flour mixture in three additions, alternating with two additions of sour cream.
  3. In a bowl, toss blueberries and zest with remaining teaspoon flour; gently fold into batter. Coat a 12-cup nonstick Bundt pan with cooking spray. Spread batter in prepared pan.
  4. Bake cake on bottom rack of oven until a toothpick inserted into center of cake comes out clean, 60 to 70 minutes. Cool in pan 20 minutes. Invert onto a rack; cool completely, top side up. Dust with confectioners' sugar before serving, if desired.


Babka z jagodami i z odrobina cytryny
 (zrodlo Martha Stewart)

Skladniki:

  • 2 1/2 szklanki maki / plus 1 lyzeczka maki do jagod
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki soli (ja uzywam morskiej)
  • 230 gr. masla
  • 250 gr. jasnego cukru brazowego
  • 250 gr. cukru 
  • 4 duze jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • 250 gr. gestej kwasnej smietany
  • 2 szklanki jagod (ja dalam nie cale 1-1/2 szklanki)
  • 2 lyzki skorki z cytryny (zetrzec)
  • cukier puder - do posypania z gory

W misce polaczyc maka z proszkiem do pieczenia i sola - odlozyc. 
Mikserem ubijamy krem z cukrem brazowym i zwyklym, az powstanie lekka puszysta masa. Dodajemy po jednym jajku, dalej ubijamy mikserem. Dodajemy ekstrakt waniliowy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy make na 3 razy, mieszjac na przemian z smietana (2 razy).
W miseczce wymieszac jagody z lyzka maki i skorka cytryny. Dodac do ciasta i bardzo delikatnie wymieszac.

Foremke na babke smarujemy maslem lub olejem, posypujemy bulka tarta lub maka. Wykladamy ciasto (powinno byc raczej geste niz zadkie), ja wykladalam ciasto lyzka. Dajemy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy na najnizszej polce, w temperaturze 165-170 stopni C / 350 stopni F, przez 60-70 minut. Mozna sprawdzic ciasto po 60 minutach, drewniana wykalaczka lub zapalka (jezeli jest czysta po wyciagnieciu, ciasto jest upieczone). Wyciagnac z piekarnika, zostawic w foremce przez 15 minut, a potem wyciagnac babke z foremki i wylozyc na kratke, az wystygnie. Posypac z gory cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. wygląda obłędnie!
    szkoda, że już wykorzystałam wszystkie zamrożone jagody...

    OdpowiedzUsuń
  2. Monami - mysle, ze mozesz zamienic jagody jakimis innymi owocami... lub z przykroscia stwierdze, ze musisz zaczekac do lata :-))) a smakuje jeszce lepiej, jak wyglada! Pozdrawiam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń