poniedziałek, 23 stycznia 2012

Babeczki z kremem budyniowym i owocami

Od jakiegos czasu marzyly mi sie babeczki wlasnej roboty, z dobrym i delikatnym kremem, z gory udekorowane owocami. Ten przepis dostalam od swojej kolezanki i juz jest niejednorazowo wyprobowany przeze mnie. Polecam wszystkim, jezeli ktos lubi malutkie desery na jeden "gryz" o wspanialym smaku.

Babeczki z kremem budyniowym i owocami

Ciasto:
2 szklanki maki
1 kostka masla (250 gr)
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 pk. cukier waniliowy
½ szkl. cukru
1 jajko
2 zoltka

Maslo (cieple) posiekac z maka i proszkiem do pieczenia.
1 jajko, 2 zoltka i ½ szkl. cukru ubic mikserem. Powoli dodawac do maki i zarabiac ciasto, dodawac potroszku maki jezeli ciasto jest za rzadkie. Tego ciasta nie trzeba walkowac, tylko odrywac i dawac do foremek.
Piec 10-15 minut, w temp. 350 F, na zloty kolor.

Krem:
¾ litra mleka
4 lyzki plaskie maki ziemniaczanej
4 lyzki plaskie maki pszennej
1 szklanka cukru
5 zoltek
2 pk. cukru waniliowego

Odlac ¾ szklanki mleka do miski, dodac make pszenna i make ziemniaczana i 5 zoltek, to wszystko dobrze roztrzepac trzepaczka, zeby nie bylo grudek.
Reszte mleka wlac do garnka, dodac cukier i cukier waniliowy, powoli gotowac.
Jak mleko juz bedzie gorace, wlac mleko z maka i zoltkami, szybko wymieszac, jak sie tylko sie zacznie gotowac wylaczyc gaz i przelac do zimnego pojemnika.
Jak masa bedzie zimna, 1 paczke masla utrzec mikserem, i potem dodawac po 1 lyzce masy budyniowej, nadal miksowac.
Nadziewac babeczki masa budyniowa, udekorowac z gory owocami: malinkami, jagodami lub jerzynami.




PS - zdjecie niestety nie jest mojego autorstwa, tylko zapozyczone z internetu, babeczki zniknely tak szybko, ze nie mialam szans na zrobie zdjecia. Moje babeczki wyszly rownie ladne i dobre, udekorowalam je malinami i jagodami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz