sobota, 14 kwietnia 2012

Tiramisu w Oryginalnej Wloskiej wersji


Skladniki: 
1 paczka podluznych ciasteczek "Lady fingfers" / biszkoptow
5 zoltek
5 lyzek cukru
1 pojemnik / 456 gr. sera mascarpone
1 pojemnik / 226 gr. bitej smietany
3 szklanki kawy expresso + cukier
1 kieliszek likieru Bailey's Irish Cream / opcjonalnie
kakao do posypania z gory

Zoltka i cukier miksujemy mikserem przez 10 minut. Dodajemy ser mascarpone i nadal miksujemy, az wszystko sie polaczy. Dodajemy bita smietana i drewniana lyzka delikatnie mieszamy.

Zaparzyc expresso lub mocna kawe, 
koniecznie pocukrowac do smaku (okolo 3-4 lyzki cukru), ostudzic.

Ciasteczka delikatnie i szybkimi ruchami zanurzyc w kawie.
Ukladac w  szklanym zaroodpornym naczyniu, ciasno jedno przy drugim.
Po wylozeniu calego spodu ciasteczkami, dajemy z gory polowe "masy".
Wykladamy druga warstwe ciasteczkami, i potem reszte "masy".
Ladnie uformowac i przygladzic, zeby powierzchnia byla jednolita.
Posypac kakao. 
Dac do lodowki na 10-12 godzin!  
Smacznego 


21 komentarzy:

  1. uwielbiam tiramisu, pyszniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tiramisu- zawsze i wszędzie :) Uwielbiam! Twoje wygląda doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę sie niesamowicie, ze chlebuś sie udał i smakował:)... tiramisu uwielbiam, nawet dziś kupiłam mascarpone, zeby troszkę porozpieszczać podnniebienie:). Ja swoją wersję robię bez kremówki, tylko same żółtka .... ale muszę wypróbować w końcu i taki wariant:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis dostalam od kolezanki Wloszki....wiec sprobowalam zrobic z kremowka i przyznam, ze juz tak zostalo i takie tiramisu robie od 10 lat!!!

      Usuń
  4. wiem, wiem, ze zrobiłąś francuski chleb wiejski:) pisałaś w komentarzu:) pyszny jest, to prawda:) pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak.... powtorzylam sie .... bo czasami komentarzy jest duzo i nie wiedzialam czy przeczytalas!!!! Chlebus byl pysio!!!! Rowniez musze zrobic ten 3-fazowy.... uwielbiam chleby na zakwasie!

      Usuń
  5. Tiramisu uwielbiam w kazdej postaci. Najlepsze jest oczywiscie takie prawdziwe wloskie ale innymi tez nie pogardze :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie ze dostalam ten przepis od swojej Wloskiej kolezanki.... jest to naprawde swietne tiramisu!!!

      Usuń
  6. cieszę się, że mnie odwiedziłaś, bo dzięki temu ja trafiłam do Ciebie :))) ale tu pyszności :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wlasnie u Ciebie na sportowo, a u mnie jedzenie!!! Musze cos z tym zrobic....hihihi :-)

      Usuń
    2. dobrze, dobrze :) do ćwiczeń potrzebna jest energia :D

      Usuń
    3. Ps. moja córka stoi i wzdycha do tego tiramisu - coś czuję, że się nie wymigam ;)

      Usuń
    4. No to proponuje porcje tiramisu na weekend, tak w ramach nagrody za tak ciezko prace w ciagu tygodnia!!!!
      No i jak coreczka ma ochote, to koniecznie trzeba zrobic hihihi :-)

      Usuń