Skladniki:
1 paczka podluznych ciasteczek "Lady fingfers" / biszkoptow
5 zoltek
5 lyzek cukru
1 pojemnik / 456 gr. sera mascarpone
1 pojemnik / 226 gr. bitej smietany
3 szklanki kawy expresso + cukier
1 kieliszek likieru Bailey's Irish Cream / opcjonalnie
kakao do posypania z gory
Zoltka i cukier miksujemy mikserem przez 10 minut. Dodajemy ser mascarpone i nadal miksujemy, az wszystko sie polaczy. Dodajemy bita smietana i drewniana lyzka delikatnie mieszamy.
Zaparzyc expresso lub mocna kawe,
koniecznie pocukrowac do smaku (okolo 3-4 lyzki cukru), ostudzic.
Ciasteczka delikatnie i szybkimi ruchami zanurzyc w kawie.
Ukladac w szklanym zaroodpornym naczyniu, ciasno jedno przy drugim.
Po wylozeniu calego spodu ciasteczkami, dajemy z gory polowe "masy".
Wykladamy druga warstwe ciasteczkami, i potem reszte "masy".
Ladnie uformowac i przygladzic, zeby powierzchnia byla jednolita.
Posypac kakao.
Dac do lodowki na 10-12 godzin!
Smacznego

Tiramisu! MNIAM! :)
OdpowiedzUsuńTak jest - jedno slowo - mniam!!!
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńzachecam do zrobienia... jest latwe i pyszne!
Usuńoryginalne jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszne.... naprawde!!!
Usuńuwielbiam tiramisu, pyszniutkie :)
OdpowiedzUsuńJa rowniez naleze do klubu wielbicieli Tiramisu :-)
UsuńTiramisu- zawsze i wszędzie :) Uwielbiam! Twoje wygląda doskonale!
OdpowiedzUsuńDziekuje :-)
UsuńCieszę sie niesamowicie, ze chlebuś sie udał i smakował:)... tiramisu uwielbiam, nawet dziś kupiłam mascarpone, zeby troszkę porozpieszczać podnniebienie:). Ja swoją wersję robię bez kremówki, tylko same żółtka .... ale muszę wypróbować w końcu i taki wariant:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTen przepis dostalam od kolezanki Wloszki....wiec sprobowalam zrobic z kremowka i przyznam, ze juz tak zostalo i takie tiramisu robie od 10 lat!!!
Usuńwiem, wiem, ze zrobiłąś francuski chleb wiejski:) pisałaś w komentarzu:) pyszny jest, to prawda:) pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńTak, tak.... powtorzylam sie .... bo czasami komentarzy jest duzo i nie wiedzialam czy przeczytalas!!!! Chlebus byl pysio!!!! Rowniez musze zrobic ten 3-fazowy.... uwielbiam chleby na zakwasie!
UsuńTiramisu uwielbiam w kazdej postaci. Najlepsze jest oczywiscie takie prawdziwe wloskie ale innymi tez nie pogardze :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Ciesze sie ze dostalam ten przepis od swojej Wloskiej kolezanki.... jest to naprawde swietne tiramisu!!!
Usuńcieszę się, że mnie odwiedziłaś, bo dzięki temu ja trafiłam do Ciebie :))) ale tu pyszności :)))
OdpowiedzUsuńNo wlasnie u Ciebie na sportowo, a u mnie jedzenie!!! Musze cos z tym zrobic....hihihi :-)
Usuńdobrze, dobrze :) do ćwiczeń potrzebna jest energia :D
UsuńPs. moja córka stoi i wzdycha do tego tiramisu - coś czuję, że się nie wymigam ;)
UsuńNo to proponuje porcje tiramisu na weekend, tak w ramach nagrody za tak ciezko prace w ciagu tygodnia!!!!
UsuńNo i jak coreczka ma ochote, to koniecznie trzeba zrobic hihihi :-)